Eindreflectie

Wat heb ik geleerd van de verschillende opdrachten?
Ik heb vooral geleerd hoe ik media kan inzetten in mijn lessen. Door de verschillende opdrachten ben ik achter een hoop nieuwe werkvormen gekomen. Van tevoren zou ik nooit zoveel tijd besteden om deze mogelijkheden uit te proberen. Ik vond het erg interessant om hiermee bezig te zijn.
Ik heb ook geleerd over tablets. Ik wist dat ze op onze school beschikbaar waren, maar ik had er nooit echt over nagedacht om ze te gebruiken. Vooral omdat ik niet wist hoe ik dit zou moeten doen. Door de literatuur ben ik meer op de hoogte van de mogelijkheden.
Vaak heb ik moeten nadenken over lessen die ik zou geven met behulp van de verschillende hulpmiddelen. Hier hebben erg potentiële delen tussen gezeten.


Wat ga ik toepassen in mijn lessen?
Op dit moment ben ik bezig met het vaker inzetten van Socrative klassenquizen. De leerlingen zijn erg enthousiast. In de toekomst zou ik het een goed idee vinden om de leerlingen een muurkrant te laten maken. Vooral omdat dit hulpmiddel breed inzetbaar is.

Wat ga ik zeker niet toepassen in mijn les?
Ik denk dat ik de tablets op school weinig tot niet ga gebruiken tijdens mijn lessen. Het kostte me behoorlijk wat moeite om een lesidee te bedenken waarbij ik tablets kon inzetten, dus ik denk dat dat in de praktijk ook moeilijk gaat worden. Ook de Picozone lijkt me niet heel handig om toe te passen in mijn les. Het duurde wat langer om er wat fatsoenlijks van te maken en ik denk dus dat ik hier de tijd niet voor zal gaan nemen. 

Ga ik in de praktijk nu meer gebruik maken van media-educatie in mijn lessen, of niet?
Dat zeker. Ik ben tot nieuwe inzichten gekomen en ik denk dat ik nu op een andere manier kijk naar media-educatie. Mijn stageschool krijgt het volgend jaar minder computerlokalen, omdat er plaats gemaakt moet worden voor nieuwe (en meer) leerlingen. Ik zal ook minder makkelijk met computers aan de slag kunnen met mijn klassen, omdat het aantal laptops niet verandert. Wel zullen de komende eerstejaars leerlingen allemaal een laptop voor school hebben. Hiervan zal iedere les gebruikt gemaakt moeten worden. Dit blok media-educatie komt dus goed van pas!

Ben ik door deze module anders naar media-educatie gaan kijken?
Ik wist altijd al dat er veel opties waren voor lessen waarin media gebruikt wordt. Toch was ik niet heel bekend met alle methodes en hulpmiddelen. Deze module heeft me geholpen met het uitzoeken van de verschillende programma's. Zo bleek het allemaal minder moeilijk en tijdrovend te zijn dan ik van tevoren gedacht had. Wanneer je een keer de kans krijgt om ervoor te gaan zitten, is het allemaal de tweede keer en de keren daarna makkelijker.